ΝΑΟ ή Ελ Νίνιο: Τι επηρεάζει την Ευρώπη περισσότερο;
Μόλις προχθές το κέντρο κλιματικών προγνώσεων NCEP της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (NOAA) εξέδωσε αναλυτική πρόγνωση για την εξέλιξη του φαινομένου El Ninio το οποίο όπως γνωρίζουμε επηρεάζει κυρίως την περιοχής της Αμερικής με αυξημένες βροχοπτώσεις και έντονα αφαινόμενα.
Το Ελ Νίνο (El Niño) είναι το μετεωρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό στις ακτές του Περού είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές κατά 3°C περίπου. Η εμφάνιση του φαινομένου οφείλεται στη διαταραχή της πνοής των αληγών δυτικών ανέμων.Παρότι φέτος δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις, εν τούτοις το θέμα ανέβηκε ψηλα στη δημοσιότητα, καθότι στο ίδιο συμπέρασμα με τον ΝΟΑΑ συγκλίνουν και οι προβλέψεις του Ινστιτούτου ΙRI οι οποίες είχαν ανακοινώθηκαν από τον Αύγουστο.
Στη πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του News 24/7 στους 88,6 χθές “δεσμεύτηκα” οτι θα αναλύσω και θα εξηγήσω γιατί το El Ninio δεν είναι τόσο σημαντικό για την χώρα μας αλλά και την Ευρώπη, όσο είναι το ΝΑΟ. Το φαινόμενο ΝΑΟ (North Atlantic Oscillation / NAO) ή Βόρεια Ατλαντική Ταλάντωση είναι ένα πολύπλοκο κλιματικό φαινόμενο, είναι μία διακύμανση/ανακατανομή στην διαφορά της ατμοσφαιρικής πίεσης μεταξύ της υποτροπικής ατμοσφαιρικής ζώνης των Αζόρων ( όπου υπάρχει ένα κέντρο υψηλών πιέσεων) και της Αρκτικής πάνω από την Ισλανδία ( όπου εκεί υπάρχει ένα κέντρο χαμηλών πιέσεων).
Κατά την περίοδο που επικρατεί μεγάλη διαφορά ατμοσφαιρικής πίεσης μεταξύ Ισλανδίας και Αζορων,πολύ πάνω από τον μέσο όρο, λέμε ότι έχουμε υψηλό (θετικό ΝΑΟ+), χαρακτηριζόμενο από έντονους δυτικούς ανέμους (westerlies) οι οποίοι μεταφέρουν θερμότητα και υγρασία από τον Ατλαντικό στην Ευρωπαϊκή ήπειρο μεταξύ 40ο Ν - 60ο Ν. Οι westerlies, κατευθυνόμενοι από δυτικά στα ανατολικά με βόρεια κατεύθυνση, προκαλούν και την εμφάνιση καταιγίδων και συχνές βροχοπτώσεις στην Νότια Γροιλανδία, Ισλανδία, Βόρεια Ευρώπη, καθώς επίσης και την αύξηση θερμοκρασιών στην Ευρώπη, την Ευρασία, την Βόρεια Αμερική, και μείωση της θερμοκρασίας στην Νότια Αφρική και Μέση Ανατολή. Επιπλέον, παρατηρούνται ξηρότερα από τον μέσο όρο κλήματα πάνω από την Γροιλανδία, Αρκτικό Καναδά, καθώς επίσης και στην κεντρική - Νότια Ευρώπη, Μεσόγειο και περιοχές της Μέσης Ανατολής.
Αντίθετα, ο χαμηλός δείκτης ΝΑΟ (αρνητικό ΝΑΟ-), χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη διαφορά πίεσης μεταξύ Ισλανδίας και Αζορών, οπότε εξασθενούν οι δυτικοί άνεμοι και υπάρχει μειωμένη μεταφορά θερμότητας και υγρασίας, οδηγώντας σε λιγότερες καταιγίδες το χειμώνα (σε μία ποιο δυτική - ανατολική κατεύθυνση) και ακραίες θερμοκρασίες και γενικότερα μείωση των βροχοπτώσεων. Περαιτέρω, οι καταιγίδες αυτές, έχουν μία πιο Νότια διεύθυνση προς την Μεσόγειο Θάλασσα και αυτό δημιουργεί αυξημένη δραστηριότητα και γενικά περισσότερες βροχοπτώσεις στη Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και στο βαθμό που επηρεάζει η ταλάντωση αυτή τον καιρό -για το επόμενο χρονικό διάστημα και επειδή το ΝΑΟ θα βρίσκεται σε θετική φάση, μας οδηγεί να συμπεράνουμε οτι θα έχουμε στην Νότια Ευρώπη στατιστικά λιγότερες βροχές και υψηλότερες θερμοκρασίες (δεύτερη φωτογραφία δεξιά).
Αυτή η στατιστική προσέγγιση για την Ελλάδα, πρέπει να σημειώσω ότι δεν έχει δώσει καλά αποτελέσματα και συνεπώς δεν μπορούμε να εξάγουμε βάσιμα συμπεράσματα για το πώς θα κυλήσει ο φετινός χειμώνας με δεδομένο αυτό και μόνο το στοιχείο.
deltiokairou.gr
Post a Comment